Daca vrei sa faci o bautura din fructe, asa cum o facea odinioara bunica si, de care sa te bucuri tot anul, acum e momentul!
Visinata
Visinata, in general, nu este un lichior propriu zis, deoarece spre deosebire de lichioruri, visinata se prepara direct din fructe, nu din sucul acestora si direct din zahar nu cu sirop de zahar.
La 1kg de visine se adauga 350-400g zahar in functie si de gustul mai acru sau mai putin acru al fructelor.
Se lasa cateva zile pana lasa visinile sucul si zaharul incepe sa se topeasca. In acest timp sticla se clatina din cand in cand pentru ca zaharul sa ia contact cu sucul visinelor. Dupa aceasta se adauga alcool rafinat de 90 grade in proportie de 250-300ml la 1kg de visine. Eu am folosit in aceeasi proportie vodca si a iesit excelent!
Nu uita! Sa nu scoti samburii! Acestia ii dau o aroma aparte.
Visinata astfel preparata se astupa cu un dop de pluta si se pastreaza la loc racoros.
Visinata se consuma dupa cel putin 6 saptamani de la preparare.
Afinata
Afinata se prepara similar cu visinata. Astfel la 1kg de afine se adauga 350-400g zahar si dupa 3zile se adauga 300-350ml alcool rafinat de 90grade la 1kg de afine.
Inca un sfat!
Bunica folosea aceasta bautura in loc de medicament: datorita continutului de tanin afinele pot ameliora deranjamentele stomacale si enterocolitele.Afinele contin si acizi organici, zahar, saruri minerale si in mare cantitate un colorant violet-rosu-inchis care dau afinatei o culoare intensa.
Ciresata
Ciresata se prepara din cirese evident, dar de preferat ciresele negre amare.
Astfel la 1kg de cirese se adauga 300-350g zahar si 300ml alcool rafinat de90 grade.
Pentru ca ciresata sa aiba o aroma mai placuta se poate adauga 100ml suc proaspat de zmeura.
Visinata
Visinata, in general, nu este un lichior propriu zis, deoarece spre deosebire de lichioruri, visinata se prepara direct din fructe, nu din sucul acestora si direct din zahar nu cu sirop de zahar.
La 1kg de visine se adauga 350-400g zahar in functie si de gustul mai acru sau mai putin acru al fructelor.
Se lasa cateva zile pana lasa visinile sucul si zaharul incepe sa se topeasca. In acest timp sticla se clatina din cand in cand pentru ca zaharul sa ia contact cu sucul visinelor. Dupa aceasta se adauga alcool rafinat de 90 grade in proportie de 250-300ml la 1kg de visine. Eu am folosit in aceeasi proportie vodca si a iesit excelent!
Nu uita! Sa nu scoti samburii! Acestia ii dau o aroma aparte.
Visinata astfel preparata se astupa cu un dop de pluta si se pastreaza la loc racoros.
Visinata se consuma dupa cel putin 6 saptamani de la preparare.
Afinata
Afinata se prepara similar cu visinata. Astfel la 1kg de afine se adauga 350-400g zahar si dupa 3zile se adauga 300-350ml alcool rafinat de 90grade la 1kg de afine.
Inca un sfat!
Bunica folosea aceasta bautura in loc de medicament: datorita continutului de tanin afinele pot ameliora deranjamentele stomacale si enterocolitele.Afinele contin si acizi organici, zahar, saruri minerale si in mare cantitate un colorant violet-rosu-inchis care dau afinatei o culoare intensa.
Ciresata
Ciresata se prepara din cirese evident, dar de preferat ciresele negre amare.
Astfel la 1kg de cirese se adauga 300-350g zahar si 300ml alcool rafinat de90 grade.
Pentru ca ciresata sa aiba o aroma mai placuta se poate adauga 100ml suc proaspat de zmeura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu